Kuchnia

Tarty owocowe

Miodowe tartaletki z jabłkiem

Alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Kto lubi jabłka na kruchym cieście temu posmakują. Z podanej porcji ciasta wyjdzie 8 tartaletek, składniki nadzienia podane są na pół porcji, więc albo podwoić ilość składników na nadzienie albo zamrozić połowę ciasta.

Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki
150 g schłodzonego masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Składniki na nadzienie:

2 łyżki miodu
3 średnie jabłka
100 ml śmietanki 30%
2 żółtka
Wykonanie:
Zagnieść kruche ciasto: masło posiekać razem z mąką, cukrem i solą, dodać jajko i wodę i szybko zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Uwaga: na przygotowanie 4 tartaletek wystarczy mi połowa tego ciasta, resztę można przechowywać w lodówce jeszcze przez kilka dni albo zamrozić.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić nim dno i brzegi 4 tartaletek o średnicy 10 cm. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C. Tartaletki z ciastem wyłożyć folią aluminiową, tak żeby przykrywała też brzegi i wysypać na nią suchy ryż lub fasolę. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usunąć folię z ryżem, posmarować roztrzepanym jajkiem i zapiekać jeszcze 3 minuty. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Przygotować nadzienie: jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do rondelka włożyć miód i zagotować. Dodać jabłka i gotować jeszcze przez 20 minut, aż będą przyrumienione, od czasu do czasu mieszając.

Za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca przenieść jabłka z rondelka na podpieczone spody. Pozostały płyn przelać do miski, dodać śmietankę i żółtka i zmiksować na gładką masę. Mieszanką wypełnić tartaletki, uważając żeby ich nie przepełnić.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation