Kuchnia

PIECZYWO

Toskański chleb bez soli


Składniki na 1 dużych bochenek
(przepis z tej strony)

Pasta mączna:
256 g mąki pszennej
398 g wrzątku




W misce wymieszać mąkę z wrzątkiem, aż do uzyskania gładkiej pasty. Ostudzić, przykryć folią i odstawić na 12h (w temperaturze pokojowej).


Ciasto właściwe:
341 g mąki pszennej
114 g wody , ciepłej
20 g świeżych drożdży (wcześniej należy zrobić z nich rozczyn)
2 łyżki oliwy
cała mączna pasta

Wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać i wyrabiać przez około 10 minut (polecam użyć miksera, bo ciasto jest początkowo dość luźne), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć co miski nasmarowanej oliwą i zostawić do wyrastania na 2h, składając ciasto po godzinie. Po tym czasie wyjąć ciasto na omączony blat (na tym etapie można podzielić ciasto na dwie części). Należy postarać się jak najmniej odgazować ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Po tym czasie uformować jeden albo dwa bochenki, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1h.


Piekarnik nagrzać do 240-250C (bez termoogbiegu). Na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą albo z kostkami lodu. Tuż przed pieczeniem oprószyć bochenek mąką i zrobić nacięcia. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 230C. Piec przez 30-35 minut, aż chleb ładnie się zarumieni.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bochenki na 5 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation