Kuchnia

PIECZYWO I PIECZYWKO

Składniki na 6 dużych drożdżówek:

150 ml mleka
40 g masła, roztopionego
300 g mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru (30 g)
8 g cukru wanilinowego*
1 białko
Ponadto do posmarowania:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło o średnicy około 30 cm, podzielić na 6 części - trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami, jak na załączonym zdjęciu. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować przy pomocy pędzelka jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut. Przestudzić na kratce.

Polukrować, ozdobić posypką cukrową.

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru
1 - 2 łyżki gorącej wody
Cukier puder rozetrzeć z 1 - 2 łyżkami gorącej wody do gładkości.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation