Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Batanica

Ciasto:
500 g mąki pszennej(pełnoziarnistej)
1 szklanka wody letniej
2 łyżki oleju
łyżeczka octu lub soku z cytryny
2 łyżeczki soli

Nadzienie:
40 dag sera feta,
przyprawy(cząber, bazylia, ostra papryka)
2 ząbki czosnku
4 jaja
4 łyżki masła






Z mąki, wody, ostu i soli wyrobić gładkie, twarde ciasto. Podzielić na 4 bułeczki, posmarować olejem, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Nadzienie: Do rozkruszonej fety wcisnąć czosnek, dodać jaja zioła i przyprawy. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. resztę masa stopić. Pierwszą bułeczkę rozwałkować bardzo cieniutko ( jak na strudel), nałożyć ¼ farszu i zrolować. Ułożyć w formie spiralnie, zaczynając od środka. Tak samo postąpić z kolejnymi bułeczkami. Powstały ślimak polać roztopionym masłem i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation