Książka

Dobre książki

Truskawkowe tiramisu
Składniki:
1 i 1/4 szklanki konfitury truskawkowej (najlepiej niskosłodzonej, domowej)
1/3 szklanki + 4 łyżki Cointreau lub innego pomarańczowego likieru
1/3 szklanki soku pomarańczowego
450 g serka mascarpone
1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
podłużne biszkopty, około 52 sztuk (ladyfingers)
660 g świeżych truskawek

W naczyniu wymieszać konfitury, 1/3 szklanki likieru pomarańczowego i sok pomarańczowy.

W drugim naczyniu wymieszać mascarpone z 4 łyżkami likieru. W osobnym ubić śmietanę kremówkę, cukier, wanilię. Część ubitej kremówki wmieszać do mascarpone, by go rozrzedzić, po chwili dodać resztę i wymieszać.

Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.

Przygotować naczynie o wymiarach 33 x 23 x 5,5 cm. Część konfitury wyłożyć na dno naczynia. Na dnie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim, na nie wyłożyć znowu konfiturę, następnie serek mascarpone, na wierzchu położyć truskawki w plasterkach. Warstwy powtórzyć.

Naczynie przykryć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 8 godzin lub całą noc. Przed podaniem przyozdobić plasterkami truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation