TIRAMISU
SPÓD:
200 g płatków migdałowych,
3/4 szklanki słonecznika uprażonego wcześniej na patelni,
150 g daktyli suszonych,
4 - 5 łyżek Amaretto,
1 łyżka mielonej kawy,
1 łyżka ciemnego kakao.
Przygotowanie spodu:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut by odrobinę zmiękły.
Wrzucamy wszystko do malaksera/blendera i rozdrabniamy, tak by powstała lepiąca się masa.
Gotową masę wrzucamy do tortownicy ( 26 cm ) i równomiernie rozkładamy na jej dnie.
Odstawiamy do lodówki.
MASA/KREM
1,5 szklanki kaszy jaglanej,
3 szklanki mleka sojowego waniliowego ( może być inne, jeśli ktoś unika soi ),
2 mleczka kokosowe o pojemności 400 ml ( dodajemy tylko stałą część ),
kilka (naście ) kropel ekstraktu waniliowego ( smakujemy w trakcie dodawania ),
syrop z agawy ( Dodawać stopniowo i szukać odpowiedniego dla siebie smaku. Nie róbcie jednak słodkiego ulepku, by zachować świeżość deseru ),
ok. 1 łyżka soku z cytryny.
3 łyżki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki karobu ( do posypania )
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w mleku waniliowym, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętajmy o lekkim osoleniu kaszy i odpowiednim leżakowaniu po jej ściągnięciu z palnika ( Kasza powinna dojść przez ok. 15-20 minut pod przykryciem ).
Do ciepłej jeszcze kaszy dorzucamy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masa musi być aksamitna. W trakcie miksowania, dosładzamy i dodajemy ekstrakt waniliowy.
Masę wylewamy na spód i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy masa będzie przestudzona, posypujemy mieszanką kawy i karobu. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia, delikatnie jeszcze podsypałem karobem i dorzuciłem maliny.
http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/#