Kuchnia

food

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z Gorgonzolą | Peace Love and Cook

Składniki:
1 kg polędwicy wieprzowej
łyżeczka papryki słodkiej
pieprz
łyżka miodu
łyżka oliwy z oliwek
garść suszonych podgrzybków (chyba, że macie surowe)
250 g serka mascarpone
30 g sera gorgonzola
sól do smaku
szczypta gałki muszkatołowej


Przygotowanie:

1. Polędwicę kroimy na 1.5 cm plasterki.

2. Oliwę mieszamy z miodem, pieprzem i czerwoną papryką – mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy polędwiczki.

3. Mięso marynujemy przynajmniej 3 godz.

4. Grzybki zalewamy wrzątkiem i moczymy ok 15 min.

5. Polędwiczkę wraz z marynatą i odsączonymi grzybkami wkładamy do specjalnych torebek do pieczenia w piekarniku. Zawiązujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok godzinę.

6. Gdy polędwiczki będą już gotowe przygotowujemy sos. Serek mascarpone i gorgonzolę umieszczamy na patelence, rozpuszczamy mieszając aż osiągnie jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.

Gotowe! Wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation