Kuchnia

Owoce, lody, koktaile

Grillowane brzoskwinie z ricottą |

Lekki letni deser – grillowane brzoskwinie z serkiem ricotta, sosem miodowo-cynamonowym i prażonymi orzechami laskowymi.

Brzoskwinie można grillować w piekarniku, ale przede wszystkim świetnie podpieką się na grillu. Więc to dobry pomysł na imprezę grillową w ogrodzie.

Deser łatwy i szybki w przygotowaniu. Wypróbujcie, wszak mamy sezon na brzoskwinie :)
Grillowane brzoskwinie z ricottą
4 porcje

Składniki
2 dojrzałe brzoskwinie
1/2 łyżki masła

4 łyżki serka ricotta
15 g orzechów laskowych

sos
4 łyżeczki miodu
1/3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki
masło rozpuścić w garnuszku, a następnie za pomocą pędzelka, nasmarować brzoskwinie masłem z każdej strony
brzoskwinie grillować przez 5 min. z każdej strony. Można to zrobić na zwykłym grillu. Można też ułożyć brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i grillować w piekarniku, jeśli posiadamy taką funkcję. W ostateczności możemy ugrillować brzoskwinie na patelni nasmarowanej odrobiną oleju
następnie lekko przestudzić owoce
miód wymieszać z cynamonem
orzechy laskowe grubo posiekać, a następnie podprażyć przez kilka minut na suchej patelni
na ciepłe brzoskwinie wyłożyć ricottę, w ilości 1 łyżki na 1 połówkę owocu, następnie posypać orzechami i polać sosem miodowo-cynamonowym
podawać ciepłe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation