Kuchnia

Desery

Orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowym

CIASTO ORZECHOWE:

1 1/2 szklanki białek (ok 8szt)
szczypta soli
2 jajka
3/4 szklanki cukru
250g orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SERNIK GOTOWANY:

1 kg twarogu zmielonego
1/2 szklanki cukru
400g kajmaku
200g masła
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kakao do oprószenia
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (23×33) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 35min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Jajka roztrzepać z mąką dodając trochę twarogu, żeby mieszanka nie była bardzo gęsta. Do garnka włożyć masło i rozpuścić z cukrem oraz kajmakiem. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą przełożyć ciasto orzechowe.
Zanim warstwa na wierzchu zastygnie można zrobić wzorki. U mnie to była folia bąbelkowa, którą wcisnęłam w masę i zdjęłam po całkowitym wystudzeniu. Oprószyłam kakao. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation