Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

jadłonomia · roślinne przepisy: Ziemniaczany krem z porów i gruszki

Składniki:
•2 pory z długimi białymi częściami
•2 średniej wielkości mączyste ziemniaki lub 1 duży, obrane i pokrojone w kostkę
•1 dojrzała gruszka, obrana i pokrojona w kostkę
•około 1,2 l bulionu warzywnego
•gałka muszkatołowa
•sól i pieprz
•delikatny olej do smażenia
•do podania grzanki, prażone migdały lub łyżka ulubionej delikatnej kaszy

Przygotowanie:
1.Białe cześci pora pokroić w talarki, reszta nie będzie potrzebna do przygotowania tego przepisu i można ją wykorzystać na przykład na bulion. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i dodać porowe talarki, dusić na małym ogniu do czasu, aż por zacznie robić się miękki i szklisty. Wtedy dodać gruszkę i dusić wszystko razem przez kolejnych kilka minut.
2.Kiedy gruszka zacznie się rozpadać dodać ziemniaki, wszystko dokładnie wymieszać i wlać gorący bulion. Gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
3.Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować ręcznym blenderem, doprawić odrobiną gałki oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać skropione dobrym olejem i z ulubionymi dodatkami, ja zjadłam z komosą ryżową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation