Kuchnia

#szamka

* fasola Jaś- 400 g
* kiełbaska- 200 g
* passata pomidorowa- 600 ml
* cebula- 1 średnia szt.
* czosnek- 2 ząbki
* listek laurowy- 1 szt.
* ziele angielskie- 4 szt.
* majeranek- 2 łyżki
* papryka wędzona- 1 łyżka
* sól, pieprz- do smaku
* oliwa- do smażenia

Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia.
Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu bez przykrycia (szumowiny ściągnąć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości fasoli- około 1 godziny.
Pod koniec gotowania posolić wodę (nie wcześniej, inaczej fasola będzie się dłużej gotowała!).
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę.
Całość podsmażyć.
Kiedy kiełbaska będzie rumiana, wlać passatę pomidorową, wrzucić listek laurowy, ziele i całość smażyć do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną papryką.
Na koniec doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation