Kuchnia

przysmaki z dynią w roli głównej

Dżem z dyni i pomarańczy
z cynamonem
- 1,5 kg obranej dyni
- 1 kg pomarańczy
- 300g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z 1 cytryny

1) Dynię pokroić w kostkę i umieścić w garnku z grubym dnem.
2) Zasypać cukrem i zostawić na godzinę.
3) Po tym czasie zagotować i gotować na małym ogniu,
często mieszając, aż zacznie się rozpadać.
4) Pomarańcze pokroić w kostkę i dodać do garnka.
5) Gotować, aż składniki się rozgotują i odparuje woda.
6) Dodać przyprawy i sok z cytryny i wymieszać.
7) Przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić
i zapasteryzować, ja zrobiłam to w piekarniku.

Porcja na 3 słoiki 0,3l i 4 po 0,15l
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation