Kuchnia

Serniki, serniczki

W Moim Magicznym Domu: Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny / bądź 125 gr masła
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier z prawdziwą wanilią

Masa Serowa:

1 kg sera mielonego w wiaderku
1 szklanka cukru
4 żółtka
3/4 szklanki mleka
1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr )
Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania)
Masa kokosowa:
6 białek
1 paczka wiórek kokosowych ( 100 gr)
5 łyżeczek cukru

Wykonanie:

Z wszystkich podanych składników na ciasto kruche, zagniatamy ciasto i wykładamy nim prostokątną blaszkę, nie zapominając o bokach.

Ser z wiaderka miksujemy dodając następnie do niego i dalej miksując: żółtka, cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150* C - 170* C

Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kokos i mieszamy razem z ubitymi białkami. Kiedy masa będzie już gotowa wykładamy ją równomiernie na masie serowej i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation