Design

Design

Ciasto z mirabelkami
Składniki:

1 szkl. maślanki
3/4 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 cukier wanilinowy (mały)
1/5 kg mirabelek (zważonych po wydrylowaniu)
Cukier puder do posypania wierzchu


Przygotowanie:
Mirabelki myjemy i drylujemy. Odsączamy z nadmiaru soku.
Maślankę, jajka i olej mieszamy w jednej misce natomiast cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy w drugiej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką (do połączenia składników). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy na blachę (u mnie prostokątna o wymiarach 25 x 35 cm). Na ciasto kładziemy mirabelki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i
pieczemy ciasto ok. 40 minut.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation