Kuchnia

Ciacha!

Fallen chocolate cake - Upadające czekoladowe ciasto z jeżynami i borówkami w słodkiej glazurze

Składniki:

115g gorzkiej czekolady
80g masła
3 duże jajka (oddzielnie białko i żółtko)
2x 56g cukru
pół łyżeczki skórki pomarańczowej (dałam całą)
1 łyżeczka likieru pomarańczowego
ok. 1,5 szklanki jeżyn
szklanka borówek amerykańskich
pół szklanki dżemu np. morelowego, wiśniowego lub jagodowego
cukier puder do posypania

Wykonanie:

czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej (wstawiamy metalową miskę nad garnkiem z wrzątkiem, mieszając do chwili rozpuszczenia się czekolady). W tym czasie utrzeć żółtka z jedną częścią cukru. Kiedy czekolada będzie już dobrze rozpuszczona, ciągle mieszając wlać masę jajeczną. Mieszać do połączenia składników.

Białka ubić z drugą częścią cukru na sztywno. Dodać 1/3 białka do masy, wymieszać bardzo delikatnie. Dodać resztę piany, dalej delikatnie (bardzo delikatnie) mieszając. Ciasto wylać na formę o średnicy 24cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki pozostawiając suche). Piec około 40-45 minut w temperaturze 175oC.Wystudzić.

W powstały na środku ciasta dołek wsypać owoce. Dżem rozpuścić na wolnym ogniu, przecedzić przez sito aby pozbyć się owoców. Sokiem polać owoce. Odczekać kilka minut aby dżem utworzył błyszczącą glazurę, posypać obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation