Kuchnia

Coś na ząb ...

Tajska brukselka

Składniki na 5 - 6 porcji:

1 kg brukselki
1 szklanka orzechów nerkowca

Sos:
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryczki bez pestek, około 3 cm
plaster imbiru, gruby na około 2 cm
sok wyciśnięty z połowy limonki
2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie:

Bruk­sel­ki do­kład­nie oczyść, te bar­dzo małe zo­staw w ca­ło­ści, a po­zo­sta­łe po­krój na ćwiart­ki i po­łów­ki – im mniej­sze ka­wał­ki, tym le­piej. W dużym garn­ku za­go­tuj oso­lo­ną wodę, kiedy za­cznie wrzeć dodaj bruk­sel­ki, po­cze­kaj, aż woda po­now­nie za­wrze i od tego mo­men­tu gotuj 5 – 7 minut. Bruk­sel­ki po­win­ny być al dente, czyli lekko mięk­kie, ale wciąż kru­che i chru­pią­ce.
Ugo­to­wa­ne bruk­sel­ki od razu od­cedź, prze­lej lo­do­wa­tą wodą i prze­łóż na kilka minut do miski peł­nej zim­nej wody (naj­le­piej do­dat­ko­wo z kost­ka­mi lodu), na­stęp­nie od­cedź i od­staw. Dzię­ki temu bruk­sel­ki nie stra­cą swo­je­go pięk­ne­go, zie­lo­ne­go ko­lo­ru oraz po­zo­sta­ną chrup­kie!
W mię­dzy­cza­sie upraż orze­chy: na suchą, roz­grza­ną pa­tel­nię wysyp orze­chy ner­kow­ca i praż je przez około 1 mi­nu­tę nie­ustan­nie mie­sza­jąc. Od­staw na bok do prze­stu­dze­nia.
Przy­go­tuj sos: czo­snek, pa­prycz­kę i imbir do­kład­nie po­sie­kaj lub ro­ze­trzyj w moź­dzie­rzu. Dodaj je do małej mi­secz­ki razem z po­zo­sta­ły­mi skład­ni­ka­mi sosu i wszyst­ko do­kład­nie wy­mie­szaj.
W dużej misce po­łącz od­ce­dzo­ne bruk­sel­ki, orze­chy ner­kow­ca oraz sos. Wszyst­ko po­rząd­nie wy­mie­szaj i go­to­we.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation