Kuchnia

kuchnia wytrawna

Drożdżowe przekąski z parówką

Składniki na
ok. 10 sztuk:
250g mąki
1/2 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
2,5 łyżki oleju
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko

5 parówek
ziele angielskie
lub pieprz na oczy

Mleko podgrzać.
Dodać drożdże, cukier
i tyle mąki, żeby ciasto miało
gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut)
Następnie do miski dodać
resztę mąki, olej, sól i połowę
ubitego widelcem jajka (resztę zachować).
Ciasto dokładnie wyrobić.
Rozwałkować i pokroić w paseczki
długości ok. 6 cm i szer. ok. 3-4 cm.
Przyznaję, że rozwałkowałam dość grubo:))
Metalowe foremki do pieczenia
rurek posmarować masłem.
Na każdą nawinąć paski ciasta zaczynając
od szerszej strony.
Końcówki zlepić.
Z resztek ciasta ulepić małe kulki
w które włożyć ziele lub pieprz.
Przykleić jako oczy.
Na łapki ulepić wałeczki, które
należy przeciąć w połowie.
Bułeczki posmarować resztą jajka
i piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku przez ok. 15 minut.
Parówki ugotować, przeciąć na dwie części.
W każdą "paszczę" włożyć parówkę.
Można wcześniej posmarować keczupem,
musztardą a nawet włożyć sałatkę:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation