Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Dekadencki tort sernikowo-czekoladowy z masłem orzechowym
Serniki z masłem orzechowym
Składniki:

600g mielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
250g masła orzechowego, kupnego lub domowego(link)
200g gęstego jogurtu greckiego
4 jaja
łyżka kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, a następnie rozlać na dwie tortownice o średnicy 22cm.
Piec w 180ºC przez 60-80 minut, aż sernik z wierzchu ładnie się zrumieni. Po upieczeniu schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie wypiąć z obręczy i schować na noc do lodówki.
Czekoladowe ciasto buraczane
Składniki:

szklanka* cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
100g czekolady deserowej
szczypta soli
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 średnie buraki
2 jaja; żółtka i białka osobno
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki wody

Buraki umyć i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Wystudzone obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. Odlać nadmiar soku.
Do miski przesiać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać ją do buraków wraz z olejem, wodą, żółtkami i połową cukru.
W osobnej misce ubić białka z pozostałym cukrem na sztywną i lśniącą pianę.
Do mokrych dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się, a następnie za pomocą łopatki delikatnie wmieszać ubite białka.
Ciasto przelać do 22cm tortownicy i piec około godziny w 180ºC. Wbity patyczek powinien być suchy, jednak może mieć delikatne drobinki ciasta na sobie.
Upieczone ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

Uwaga! Potrzebne będą dwa takie ciasta. :)
Jogurtowy krem kajmakowy
Składniki:

800g(dwa opakowania) jogurtu typu greckiego, używam takiego
szklanka cukru
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany 36%
100g białej czekolady
1/3 łyżeczki soli

Dzień przed składaniem tortu należy odsączyć jogurt - tak samo jak w przypadku przygotowywania kremu jogurtowego - oraz przygotować kajmak.
W rondlu z grubym dnem umieścić cukier, sól i wodę. Podgrzewać, aż cukier zamieni się w ciemnozłoty karmel(uwaga aby go nie przypalić). Do karmelu wlać śmietanę i rozpuścić ewentualne grudki. Całość zdjąć z ognia, dodać połamaną na mniejsze części czekoladę, wymieszać najlepiej trzepaczką, aż do jej całkowitego rozpuszczenia się. Gotowy kajmak schłodzić w lodówce, aby zgęstniał.

Odsączony jogurt zmiksować z kajmakiem na jednolity krem.

/ można użyć gotowej masy kajmakowej, ale ja wolę taką domową, tym bardziej że jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu/
Czekoladowy ganach
Składniki:

180g gorzkiej czekolady
150ml śmietany kremówki
łyżka miody

Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać miód oraz czekoladę. Wymieszać na jednolitą masę i schłodzić.
Dodatkowo:

300g uprażonych solonych orzeszków ziemnych

Składanie tortu:

Na docelowej paterze układać naprzemienne blaty ciasta i sernik, każdą z warstw przekładając częścią kremu i orzechów. Cały tort posmarować pozostałym kremem(nie musi być to gruba warstwa, ma ona jedynie wyrównać łączenia), a następnie udekorować prażonymi orzeszkami ziemnymi i polać gęstniejącą polewą.
Gotowy schłodzić minimum 12 godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation