Sport i fitness

zdrowie

Czarny bez zawiera dużo witaminy C i doskonale radzi sobie z przeziębieniami.

Kwitnie w maju o czerwcu, tworząc biało-kremowo-żółte baldachy kwiatów o nieprzyjemnym zapachu. Owoce to fioletowo-czarne jagody, których sok jest intensywnie czerwony.

Kwiaty należy zbierać w suchą pogodę i wybierać te kwiatostany, w których nie wszystkie pączki są rozwinięte. Zdecydowanie należy unikać tych kwiatostanów, w których znajduję się przekwitnięte kwiaty. Pozbawione szypułek kwiaty należy suszyć w temperaturze 35°C a później 45°C (kwiaty należy układać cienką warstwą). Zbierając jagody najlepiej jest ścinać całe baldachy sekatorem, nożyczkami lub ostrym nożem. Następnie same owoce (po odrzuceniu niedojrzałych, gdyż zawierają cyjanowodór) suszy się cienką warstwą w temperaturze 35°C a później 55°C.

Kwiaty i owoce bzu działają przede wszystkim napotnie i lekko moczopędnie. Działanie napotne sprawia, że bez należy do ziół skutecznie usuwających z organizmu zbędne produkty przemiany materii, pozwala też zmniejszać odczuwalność bólu.

Napar z kwiatów
Łyżkę kwitów zalać szklanką wrzącej wody. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. Pić 3-4 razy dziennie przy przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy i napotny. Gorący napar można stosować do inhalacji przy katarach.

Odwar z owoców
1—2 łyżki owoców zalać szklanką wody i zagotować, gotować 5 min. na małym ogniu, odstawić na 15 minut i odcedzić. Pić pół szklanki dziennie jako środek moczopędny, łagodnie przeczyszczający, wspomagający w chorobie gośćcowej, reumatyzmie, chorobach zakaźnych.

Sok z owoców
Surowe owoce zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać 30 dag cukru na litr soku, rozlać do wymytych butelek. Butelki wstawić do dużego garnka z wodą i gotować 20-30 min. Pić 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżki przy przeziębieniach, grypie, migrenie, rwie kulszowej i nerwobólach.

Powidła
Owoce gotować z miodem aż zgęstnieją. Rozpuszczoną w wodzie łyżkę takich powideł można pić przy złej przemianie materii.

Wino z owoców
Do 1 litra wody dodać 2 – 2,5 kg cukru, zagotować, ostudzić. Następnie wsypać 3 l świeżych owoców, podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Studząc pod przykryciem dodać 2 dag drożdży, dokładnie wymieszać i przelać do gąsiora i postępować dalej jak z każdym domowym winem. Podgrzane wino jest bardzo dobre na przeziębienie. Podawane „normalnie” reguluje trawienie poprawia apetyt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation