Kuchnia
Przepisy
jadłonomia · roślinne przepisy: Cannelloni z dynią i kaszą jaglaną
Składniki:
•450 g makaronu do canelloni
Sos:
•1,5 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
•1 ząbek czosnku
•1/3 łyżeczki cynamonu
•szczypta cukru
•oliwa z oliwek
•sól i pieprz
Farsz:
•3/4 szklanki kaszy jaglanej
•2 szklanki puree z dyni*
•1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
•listki oskubane z 4 - 5 gałązek świeżego tymianku
•spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
•sól i pieprz
•dwie łyżki płatków drożdżowych, opcjonalnie
* Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i wykorzystać na przykład do koktajlu z dynią lub do dyniowych placuszków.
Przygotowanie:
1.Obrane pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać czosnek i podsmażyć przez 1 minutę. Wlać pokrojone pomidory, dodać cynamon, cukier, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu, następnie dusić na małym ogniu przez przynajmniej godzinę.
2.W międzczyczasie przygotować canelloni. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, następnie wlać 1 1/2 szklanki wody, wsypać pół łyżeczki soli morskiej i gotować na bardzo małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie wrzątek. Po wchłonięciu spróbować, jeśli kasza jest miękka zdjąć garnek z ognia, jeśli nie to wlać jeszcze 1/4 szklanki wody i gotować do miękkości.
3.Ugotowaną kasze przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi składnikami farszu i krótko zmiksować blenderem, żeby farsz był gładszy.
4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duże naczynie żaroodporne delikatnie posmarować oliwą, następnie połowę farszu przełożyć do grubego woreczka i uciąć jeden dolny róg - dziurka powinna być malutka, nie większa, niż canelloni. Przy pomocy woreczka wciskać do makaronowych rurek farsz, powinny być równo wypełnione. Napełnione cannelloni ułożyć na dnie naczynia, powtórzyć manewr z pozostałą połową farszu.
5.Sos pomidorowy zdjąć z ognia i krótko zmiksować blenderem. Wylać sos na cannelloni i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawać gorące posypane świeżo zmielonym pieprzem i kilkoma listkami tymianku.
MA==