Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

WYKWINTNA TARTA Z GRUSZKAMI I WANILIĄ
http://cookmagazine.pl/wykwintna-tarta-z-gruszkami-i-wanilia/:
Składniki:
Ciasto
szklanka mąki pszennej
jajko
100 g masła

Masa gruszkowa
4 gruszki
pół szklanki wody
laska wanilii lub 2 łyżki pasty waniliowej
3 goździki
400 g białego sera (może być taki jak do serników, z pojemniczka)
200 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
3 jajka

Polewa
100 g gorzkiej czekolady
300 ml kremówki
Przygotowanie:

Posiekane nożem masło łączymy z mąką i jajkiem. Z tak powstałego ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy formę do tarty. Smarujemy ją masłem, aby uniknąć przywierania masy do spodu.

Teraz zajmiemy się przygotowaniem masy gruszkowej. Dwie umyte i pokrojone w kostkę gruszki umieszczamy w garnuszku wraz z goździkami i wanilią, zalewając je wodą. Całość gotujemy przez 15 minut na niewielkim ogniu. Miękkie gruszki odcedzamy i studzimy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Gdy już uzyskamy gładką masę, dodajemy do niej wcześniej ugotowane gruszki. Mieszamy.

Z lodówki wyjmujemy ciasto. Wałujemy z niego placem nieco większy od średnicy naszej formy. Wykładamy na blaszkę, delikatnie dociskając palcami. Całość umieszczamy na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. (Uwaga: aby ciasto nie zniekształciło się podczas pieczenia, możemy obciążyć je fasolą). Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Formę z upieczonym ciastem wypełniamy masą gruszkową i pieczemy przez 20 minut. Studzimy.

Szybko przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku rozpuszczamy połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady. Dolewamy śmietanę kremówkę. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Na sam koniec wierzch naszej tarty dekorujemy polewą. Dodatkowo można położyć na górze trochę wiórków czekoladowych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation