Kuchnia

Serniki, serniczki

Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie
Receptura:
10 - 12 porcji 

CIASTO
200 g ciastek biszkoptowych rozdrobnionych blenderem
100 g masła rozpuszczonego (niesolonego) 
100 g gorzkiej czekolady 70% - rozpuszczonej

2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż okruchami okrągłą formę (z odpinanym brzegiem) o średnicy 21 cm. Dobrze dociśnij okruchy do dna i boków formy. Aby ułatwić sobie późniejsze wyjmowanie ciasta, dobrze jest wyłożyć uprzednio formę papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki.

MASA SERNIKOWA
500 g serka śmietankowego
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
250 ml śmietanki 36% - ubić na sztywno
3 - 4 łyżki soku z cytryny 
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
200 g czarnych jagód (plus cukier do smaku) - zmiksuj lub poduś i przetrzyj przez sito
Serek, mleko skondensowane i sok z cytryny wymieszaj dokładnie. Teraz dodaj ubitą śmietankę i delikatnie połącz z kremowym serkiem. Rozpuszczoną żelatynę podziel na dwie części - jedną dodaj do serka i dokładnie wymieszaj, drugą zmieszaj ze zmiksowanymi jagodami. 
Na przygotowane wcześniej ciasto wyłóż masę sernikową od razu po dodaniu do niej żelatyny, a następnie wyłóż na wierzch jagodowy gęsty sos. Możesz pozostawić dwie warstwy lub delikatnie widelcem robić zygzaki, aż obie masy zaczną się mieszać ze sobą.
Całość wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

DODATKOWO
bita śmietana i wiórki czekoladowe do przybrania
Miłego podwieczorku :)
przepis ze strony: http://rustykalnakuchnia.blogspot.com/2015/02/sernik-jagodowy-na-czekoladowym-spodzie.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation