Kuchnia

Coś na obiad

Racuchy drożdżowe z gruszkami

– 1 szklanka mleka
– 1/2 op. drożdży instant (ok 4g)
– 1 jajko
– 200g mąki
– 1 łyżka cukru
– 1 gruszka
– czekolada ciemna (opcjonalnie)

Mleko podgrzać odrobinę i do letniego wsypać drożdże i cukier – odstawić na 10 minut. Po tym czasie zaczyn powinien być spieniony, z bąbelkami (to dobry test czy drożdże są świeże i czy ciasto wyrośnie).
Dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę – całość wymieszać (wystarczy łyżką). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut.
Tuż przed smażeniem dodajemy pokrojoną w cienkie, małe plasterki gruszkę oraz trochę startej na tarce czekolady (1-2 kostki) – mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni nakładając ok 2 łyżki na jeden placuszek. Smażymy z obu stron aż będą złote.
Podawać ciepłe, można oprószyć cukrem pudrem lub polać miodem.
Zamiast gruszki można użyć oczywiście jabłek (zwiększamy wtedy do 2 sztuk i nie dodajemy czekolady)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation