Kuchnia

kuchnia

Pyszne muffinki z gruszkami, posypane chrupiącą granolą to kolejna propozycja z mojej ulubionej książki Gordona Ramsay’a „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Jak większość przepisów Gordona, również i ten okazał się trafiony. Chrupiąca granola świetnie komponuje się z wilgotnym środkiem babeczek.
Składniki:

100g roztopionego masła
2 jaja
250ml mleka
300g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego (np. muscovado) – użyłam dry demerara
2 nieduże dojrzałe gruszki
garść chrupiącej granoli (uzyłam Crunchy Naturalne)


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli. Wmieszać cukier.

Do miski z mąką wlać płynne składniki. Wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej (do 2/3 wysokości każdej foremki).
Posypać granolą.
Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Muffinki będą gotowe, kiedy patyczek włożony w środek muffinki wyjdzie suchy.
Wyjąć z pieca, odczekać 5 minut, a następnie można muffinki serwować na ciepło lub przełożyć na kratkę i tam je ostudzić.
Przechowywać szczelnie zamknięte.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation