Kuchnia

Wypieki

Czekoladki z migdałami

Składniki:
100g (szklanka) odtłuszczonego mleka w proszku
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
3-4 łyżki brązowego cukru
30g migdałów
aromat migdałowy
Odrobina wody

Na początek trzeba przygotować naczynie.
Efekt końcowy, czyli kształt będzie zależał właśnie od niego. Warto zrobić to w różnokształtnych silikonowych foremkach do kostek lodu (łatwiej wyjdą niż z tradycyjnej formy).

Mieszamy mleko w proszku i kakao.
W rondelku skropionym wodą rozpuszczamy masło i cukier. Chwilę gotuję i chwilę przestudzam.
W tym czasie siekam migdały i dodaję je do masy w rondelku wraz z kilkoma kroplami aromatu.
Dodaję stopniowo mleko w proszku i kakao bardzo szybko mieszając, bo od tego momentu zastyga. Nie zniechęcać się gdy zrobi się bardzo gęste tylko dalej dokładnie mieszać.
Przelewamy do przygotowanego naczynia, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation