Kuchnia

Przepisy

Ciasto ze śliwkami w czekoladzie i delikatną pianką ....




Zapraszam na ciasto, w którego skład wchodzą kakaowy biszkopt, delikatna śmietankowa pianka i pyszna polewa z gorzkiej czekolady, z dodatkiem porzeczkowej galaretki i suszonych śliwek.

Inspiracja + moje zmiany: ciasto z delikatną pianką



Składniki na biszkopt:

- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 25 minut. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.



Składniki na piankę:

- 1 Śnieżka ( dodatkowo 3/4 szklanki mleka do jej przygotowania, zgodnie z informacją na opakowaniu )
- serek homogenizowane waniliowe ( 200 g )
- 1 galaretka ( u mnie różowa z Wodzisławia )

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śnieżkę ubić, przygotowując według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śmietany dodać serek waniliowy i tężejącą galaretkę, zmiksować. Masę wylać na jeden blat ciasta, przykryć drugim blatem, pozostawić do stężenia.



Składniki na polewę:

- 200 g suszonych śliwek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1 galaretka ( z czarnej porzeczki )

Śliwki namoczyć przez 1 godzinę w ciepłej wodzie, osączyć, pokroić w paseczki.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Dodać galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Dodać śliwki, połączyć, schłodzić, gdy zacznie lekko tężeć, wylać na biszkopt. Schłodzić w lodówce.




Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation