Kuchnia

Przepisy

♠♠Arbuzowiec♠♠

39cmx24cm

BISZKOPT CIEMNY:
6 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180*

ŚMIETANA:
500ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
1/5 szkl gorącej wody
cukier puder do smaku
Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder do smaku, na końcu żelatynę rozpuszczona w wodzie.

MASA ARBUZOWA:
1kg arbuza
3 galaretki truskawkowe
Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondelka. Gotować około 15 min.
dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić aby delikatnie ostygło po czym zblendować.

BISZKOPT BIAŁY Z MAKIEM:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać ocet. Do piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180*

GALARETKA:
2 galaretki wiśniowe
400 ml gorącej wody

PRZEŁOŻENIE:

biszkopt ciemny - śmietana - mus arbuzowy - ciasto jasne - galaretka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation