Moda damska

Fajne ciuchy

Stir-fry z wołowiną i makaronem udon | Gotuj z Wojciechem

Mięso

200g polędwicy wołowej
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka wytrawnego sherry (lub wina ryżowego)
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 duża cebula czerwona
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu ostrygowego

Nudle

250g makaronu udon
100g marchewki
4 szalotki
2 ząbki czosnku
2cm świeżego imbiru
200g pędów bambusa z puszki
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2+2 łyżki oleju
suszone płatki chili
sól, pieprz

Pesto

natka pietruszki
3 łyżki oliwy
garść orzechów laskowych


Warzywa posiekać, marchewkę pokroić w słupki o długości 4 cm, cebulę w piórka. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie płatki. Na woku rozgrzać silnie olej aż zacznie dymić, wrzucić wołowinę i smażyć około 1-2 minut aż zbrązowieje i puści sok. Zdjąc całość z woka.

Zagotować wodę i ugotować makaron według wskazań producenta. Odstawić na durszlaku do odsączenia.

Rozgrzać na woku kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać 3 łyżki wody, po 3 minutach dodać sok z mięsa i sos ostrygowy, po minucie zdjąć z ognia.

Ponownie rozgrzać wok z olejem, rzucić szalotki, imbir i czosnek, smażyć minutę, dodać marchew. Po 4 minutach dodać sos sojowy jasny i ciemny, pędy bambusa. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Wrzucić ugotowany makaron, olej sezamowy i 3 łyżki wody. Po trzech minutach dodać mięso i warzywa smażone w poprzednich etapach. Podgrzać całość i wymieszać.

Natkę pietruszki zmiksować z 3 łyżkami oliwy i garścią orzechów laskowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation