Kuchnia

Ciasta i Torty

Sernik gotowany na herbatnikach - I Love Bake

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

1 kg twarogu półtłustego, mielonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła lub margaryny
1 budyń waniliowy, proszek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120 ml mleka

DODATKOWO:

ok. 400 g herbatników

Do garnuszka o grubym dnie wkładamy masło i rozpuszczamy. Następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia. Ser miksujemy z jajkami. W mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Do garnuszka z masłem dodajmy cały czas mieszając mleko oraz masę serową. Ponownie przekładamy na średnio rozgrzany ogień i cały czas mieszając doprowadzamy masę do wrzenia.
Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Wylewamy połowę gorącej masy serowej. Ponownie układamy herbatniki i wylewamy pozostałą masę. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż masa stężeje. Sernik można polać polewą czekoladową: 80 g gorzkiej czekolady i 80 ml śmietanki kremówki 30 %. Składniki rozpuszczamy i polewamy tężejącą polewą ciasto.

* do wierzchniej warstwy użyłam herbatników pokrytych na górze czekoladą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation