Sport i fitness

detoks

karkówka z papryką wędzoną i czosnkiem niedźwiedzim


Skład:
2 kg karkówki bez kości

Do Peklowania:
¾ szklanki cukru
6 łyżek soli
4 łyżeczki soli peklowej

Dodatkowo:
6 łyżek czosnku niedźwiedziego
opakowanie (22g) papryki wędzonej słodkiej
trochę oleju
nić kuchenna kilo
folia aluminiowa
folia spożywcza

Przygotowanie:

Karkówkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon itp. Osuszamy starannie ręcznikiem kuchennym.
Mięso obsypujemy (z wszystkich stron) cukrem i wstawiamy do miski (ja wstawiłam do keksówki)
przykrywamy folią i odstawiamy na 36h do lodówki
Po tym czasie mięso dokładnie opłukujemy z cukru i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następnie obsypujemy karkówkę zmieszanymi solami. Przekładamy do miski, zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kolejne 36godzin (u mnie leżała w soli 48h).
Teraz mięso myjemy z soli i osuszamy.
Obwiązujemy nicią kuchenną
Posypujemy obficie papryką wędzoną
lekko spryskujemy oliwą (aby przyprawy się przykleiły) i obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
Karkówkę przekładamy na półmisek (niczym nie przykrywamy) i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki aby obsychała.
Po tym czasie karkówkę układamy na folii aluminiowej
możemy dodać pod mięso i na wierzchu pokrojony czosnek. Owijamy folią
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 120°C przez 150min.
Wyjmujemy i studzimy. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Na następny dzień zdejmujemy nić kuchenną.
Mięso kroimy w plasterki - pychotka :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation