Kuchnia

food

Przepis na pierś z kurczaka z kalafiorem z blachy | kalafior - 1 główka
przyprawa do zup (np. Vegeta) - 2 łyżki stołowe
pierś kurczaka (filet) - 60 dkg
śmietana (12%) - 330 g
sól - 1 łyżeczka do kawy
pieprz czarny, mielony - 0.5 łyżeczka do kawy
jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
ser żółty - Port salut (tarty) - 20 dkg
Kalafior rozdzielamy na róże, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do przykrycia, dodajemy 1 łyżkę stołową przyprawy do zup (zwracamy uwagę na zawartość w niej soli). Ja dodałem 1 łyżką stołową przyprawy do zup domowej roboty - zawiera tylko odrobinę soli.
Gotujemy na półmiękko - kalafior musi stawiać trochę oporu zębom. Odcedzamy, odsączamy.
Piersi z kurczaka myjemy, odsączamy i kroimy na kawałki. Mięso solimy, posypujemy odrobiną mielonego pieprzu i maggi. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym obok siebie.
Na wierzchu układamy róże kalafiora.
Śmietanę wrzucamy do miski, dodajemy jajka, solimy, pieprzymy, mieszamy, dodajemy starty ser i dobrze wszystko jeszcze raz mieszamy.
asę wygładzamy na wierzchu kalafiora. Pieczemy na rumiany kolor przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation