Kuchnia

CIASTA

Sernik "Migdałowa pralina"

Pralina:

- 100 g cukru trzcinowego
- 40 g masła
- 150 ml wody
- 170 g blanszowanych migdałów ( bez skórek)

Masło, cukier i woda = rozpuścić i gotować, aż masa nabierze jadnego brązowego koloru.
Wrzucić migdały. Wymieszać i chwilę gotować, aż migdały zostaną dobrze obtoczone w sosie.

Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni - funkcja termoobiegu. Pieczemy, aż lekko się zrumienią - ok. 10 minut.

Odstawić do ostudzenia. Zimną pralinę połamać na kawałki.
Spód:

- 180 g mąki pszennej
- 40 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 70 g masła
- 50 g cukru pudru
- 100 g praliny + 1 łyżeczka jogurtu

100 g praliny należy zmielić z jogurtem na płynną masę, coś na wzór masła orzechowego.

Mąkę pszenną wymieszać z płatkami, cukrem pudrem i proszkiem od pieczenia. Dodać pokrojone masło i całość zmiksować, aż masło połączy się z suchymi składnikami. Dodać jajko i pralinę.
Zagnieść ciasto.

Wyłożyć nim tortownicę i podpiec w 180 stopniach przez 10 minut, następnie zmienić grzanie na górne i dopiec środek przez 5 minut.


Masa serowa:
składniki w temp. pokojowej.

- 900 g sera kremowego ( użyłam naturalnego serka kanapkowego)
- 200 ml śmietany kremówki ( 30% tłuszczu)
- 6 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru

Jajka ubić z cukrem. Dodać ser i budyń - zmiksować.
Śmietankę ubić na lekko sztywną masę. Przełożyć do masy i wymieszać - łopatką, nie mikserem.

Kruszonka:

- pozostała pralina
- 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła

Połowę praliny zmielić, aż zrobi się mazista - można dodać odrobinę jogurtu, żeby ułatwić mielenie.
Drugą połowę zmielić tylko do rozdrobnienia na wzór mąki.

Mąkę pszenną połączyć z cukrem, mąką pralinową i płatkami owsianymi. Dodać masło i zmieloną na płyn masę pralinową. Całość zagnieść, aż powstaną okruchy, czyli nasza kruszonka. Jeśli będzie za sucha wystarczy dodać odrobinę masła.

Pieczenie:

Boki tortownicy najlepiej posmarować masłem i obsypać delikatnie kaszą manną - nie trzeba się martwić, że trochę kaszy spadnie na podpieczony spód.

Wylać masę serową. Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Sernik należy piec kąpieli wodnej w 170 stopniach przez 60-70 minut lub do momentu, aż masa serowa będzie delikatnie/minimalnie sprężysta w środku, a boki masy sztywne. Kąpiel wodna, czyli na niższej półce w piekarniku należy umieścić naczynie z wodą, która będzie parować.

Sernik studzić w uchylonym piekarniku przez 30 minut. Następnie wyciągnąć i odłożyć na kilka godzin albo całą noc.

Polewa karmelowa:

Przed podaniem sernik można "podkręcić" polewając go sosem karmelowym.

- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 50 ml mleka
- 50 ml śmietanki

Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować na małym ogniu. Sos musi zacząć wrzeć i "bulgotać". Będzie gotowy gdy uzyska konsystencję sosu i jasnej złotej barwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation