Biżuteria

Biżuteria

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Składniki (forma na małą tortownicę):
Ciasto:
– ok. 50 g masła
– ok. jednej szklanki mąki
– jajko
– szczypta soli
– łyżka wody
Farsz:
– 150 g szpinaku
– pierś z kurczaka
– kilka pomidorów suszonych w zalewie
– trochę startego dowolnego sera (u mnie cheddar)
– 150 ml śmietanki 30%
– jajko
– łyżka masła
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– łyżka soku z cytryny
– szczypta soli i pieprzu
– olej do podsmażenia kurczaka (u mnie z bazylią, czosnkiem, pomidorami)
Łączymy składniki ciasta, po czym wkładamy na 30 minut owinięte folią do lodówki. Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy spód widelcem, aby podczas pieczenia się nie podniosło. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, do czasu, aż się zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozpuszamy masło i dodajemy do niego posiekany czosnek. Kiedy lekko się zrumieni, na patelnię wrzucamy świeży szpinak. Gdy woda odparuje przyprawiamy go gałką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kiedy ciasto mamy lekko złociste, wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na niego wcześniej podsmażonego i pokrojonego w kostkę kurczaka, szpinak, kawałki pomidorków. Zalewamy składniki śmietanką rozbełtaną z jajkiem, a także posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 30-35 minut.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation