Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bułki, miękkie i puszyste | White Plate

/ok. 8 sztuk/

250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
140 g wody
czubata łyżka mleka w proszku, pełnotłustego
30 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 łyżeczka soli morskiej

Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn i pozostałe składniki.
Zagnieść ciasto – powinno być miękkie i elastyczne.
Uformować z ciasta kulę, przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrastania.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Z ciasta formować bułki (okrągłe lub podłużne).
Układać je na papierze do pieczenia ułożonym na blasze z piekarnika. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30-40 minut.
Kiedy wyrosną, zrobić w nich nacięcia i spryskać delikatnie wodą.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 12-15 minut.
Smacznego!

http://whiteplate.com/2014/02/bulki-miekkie-i-puszyste/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation