Kuchnia

D - Kluski, naleśniki, placki, pierogi

Prawdziwa WŁOSKA CARBONARA wg Gessler -
Makaron carbonara a la Gessler - przepis

Składniki:

500 g makaronu (najlepiej penne, ale może być zarówno spaghetii, jak i tagliatelle)
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 g boczku wędzonego
1 cebula
4 żółtka
300 ml śmietanki kremówki
4 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:

Czosnek lekko podsmażyć na oliwie, dodać boczek, przesmażyć na złoto. Pokroić cebulę w kostkę, dodać do boczku, zeszklić. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Żółtka roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan. Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z boczkiem i cebulą. Wyłączyć gaz. Wlać masę zółtkową na makaron i dokładnie, ale delikatnie wymieszać, by żółtka pokryły makaron. Delikatnie podgrzewać, ale pamiętając, że sos nie może się za bardzo ściąć. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pastę carbonara przed podaniem posypać parmezanem i posypać natką pietruszki.
http://www.ofeminin.pl/przepisy/prawdziwy-wloska-carbonara-wg-gessler-d57289.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation