Kuchnia

Jami Jami <3

Leczo z soczewicą i pieczarkami (obiad jednogarnkowy) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś
Składniki na 5 porcji:
Cebula - 2 sztuki
Pieczarki - ok. 8 sztuk
Papryka - 3 sztuki
Cukinia - duża sztuka lub dwie mniejsze
Soczewica czerwona - 10 łyżek
Pomidory świeże - ok. 10 sztuk lub dwie puszki pomidorów z puszki
Koncentrat pomidorowy w razie potrzeby (do smaku)
Olej rzepakowy - 2 łyżki
Natka pietruszki
Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli


Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną drobno cebulę i smaż aż zmięknie.
Następnie dodaj posiekane w grubą kostkę pieczarki, paprykę i cukinię.
Duś wszystko przez ok. 10 minut.
Następnie dodaj opłukaną na sitku soczewicę i zalej wszystko posiekanymi pomidorami (sparzonymi i obranymi ze skórki) lub pomidorami z puszki.
Duś aż soczewica będzie miękka (przez ok. 10 minut).
W razie potrzeby dodaj niewielką ilość koncentratu pomidorowego.
Dopraw do smaku i dodaj natkę pietruszki.
Jedz z pieczywem pełnoziarnistym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation