Kuchnia

KULINARIA dla Sary

Tofu z ciecierzycy:


Składniki:

1 ½ szklanki mąki z ciecierzycy
7 ½ szklanki wody (1800ml)
¼ łyżki masła kokosowego
1 łyżeczka soli (lub soli czarnej)
½ łyżki kurkumy
½ łyżeczki czosnku granulowanego (opcja)

1 szklanka=240ml

1.W dużym garnku mieszamy mąkę z cieciorki z 1800ml wody. Odstawiamy i nie ruszamy przez 12 godzin (najlepiej zostawić na noc)
2. Następnego dnia, ostrożnie zbieramy 3 szklanki wody, która zebrała się nad mączną cześcią. Staramy nie ruszać się mąki, zbieramy tylko wodę. Te 3 zebrane szklanki, wylewamy.
3. W drugim garnku roztapiamy olej kokosowy. Powoli i ostrożnie przelewamy pozostały płyn z mąki , starając się nie naruszyć tej cieciorkowej części. Dodajemy sól, czosnek, kurkumę i inne przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut, dopóki płyn nie zacznie delikatnie bulgotać i gęstnieć.
4. Dodajemy mączną część i cały czas mieszając gotujemy przez 10 minut. Masa zaczyna ślicznie gęstnieć praktycznie od razu po przelaniu.
5. Naczynie o wymiarach ok 10×15 cm (może też to być mała tortownica, albo miseczka o płaskim dnie),wykładamy bawełnianą ściereczką (uwaga, materiał na pewno się ubrudzi!). Ściereczka jest ważnym elementem, bo odciągnie nadmiar wody.
6. Przelewamy masę do naczynia, wygładzamy górę i przykrywamy z wierzchu ściereczką, odstawiamy na około 8 godzin. Potem odsłaniamy górę, przewracamy ostorżnie, zdjemujemy naczynię i ścierczkę. Tofu przechowujemy w lodówce do 5-6 dni.

Ile kalorii?

Całość :
705 kcal
białko: 40 g; tłuszcze: 13 g; węglowodany: 103 g, błonnik: 20 g;
żelazo: 9 mg; wapń: 80 mg; cynk: 5,2 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation