Kuchnia

KULINARIA

Zupa gyrosowa

4 porcje:

300 g mięsa od szynki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy do gyrosa
4 łyżki oliwy
3 strąki papryki (żółta, czerwona, zielona)
200 g pieczarek
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
150 ml słodkiej śmietany
1-2 łyzki koncentratu pomidorowego
ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy
sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyszczone pieczrki pokroić w plasterki. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, przyprawą do gyrosa, oliwą. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.

Paprykę umyć oczyścić z nasion pokroić na cienkie paski. Paprykę chili umyć (założyć gumowe rękawice), następnie wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Mięso podsmażyć na gorącej patelni przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, po czym włożyć paprykę, chili, pieczarki i krótko podsmażyć, dodać tymianek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Przełożyć do garnka z mięsem, wlać ¾ litra wody, śmietanę. Całość gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut. Jeśli lubimy aby zupa była bardziej gęsta, zagęszczamy mąką.

Smacznego :-)

http://ginamrozek.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1140652
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation