Kuchnia

zapiekanka

PRAŻOKI

1 kg ziemniaków, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, masło, boczek wędzony, cebula

Ziemniaki obrałam, umyłam, posoliłam i ugotowałam. Gdy zrobiły się miekkie odlałam połowę wody. Do garnka z ziemniakami dodałam łyżkę masła, 3 pełne łyżki mąki pszennej, łyżkę mąki ziemniaczanej. Na malutkim gazie tłuczkiem ubijałam tak długo az masa ziemniaczana zrobiła sie jednolita i nie bylo widać grudek surowej mąki. Łyżką maczaną w okrasie nabierałam porcje i ukladałam na talerzu. Prażoki polałam smażonym boczkiem z cebulą. Podałam z siadłym mlekiem
Jest to potrawa bardzo sycąca przypominająca w smaku ni to kopytka, ni to kluski śląskie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation