Kuchnia

MIĘSO

Kurczak faszerowany mięsem mielonym

Składniki:

1 średniej wielkości kurczak
25 dkg mielonego, mieszanego mięsa
2 łyżki posiekanej naci pietruszki
1 bułka kajzerka
1 marchewka
1 jajko
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Wyluzować i usunąć kości z tuszki starając się jak najmniej uszkodzić skórę. Ewentualne uszkodzenia zaszyć biała, bawełnianą nicią. Mięso przyprawić, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, odłożyć w chłodne miejsce. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekana natka pietruszki, obraną i starta na drobnej tarce marchewka i namoczoną wcześniej, odciśniętą z nadmiaru wody bułką, doprawić, dodać posiekane 2 ząbki czosnku. Nadziewamy pozbawionego kości kurczaka i spinamy go wykałaczkami lub zaszywamy Pieczemy przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C obracając i polewając wytwarzającym się sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation