Kuchnia

kuchnia

Rzodkiew lub rzepa na ciepło -
Od surowej i zimnej lepsza jest jednak rzepka na ciepło, jak sugeruje nasza Mniszka. Mniej obciąża słabe trzewia i nie wywołuje złych soków. Możemy ją więc dodać startą do zupy albo pokroić w cienkie słupki, krótko zeszklić na klarowanym maśle, podlać sosem sojowym, chwilkę zagrzać, posypać sezamem i podać z orkiszowym ryżem (jak na zdjęciu). Przypominam, że orkiszowy ryż gotujemy w podwójnej ilości wody do miękkości (czyli jakieś 20 minut).

W razie braku rzepy, można użyć rzodkwi, która jest ostrzejsza w smaku ale ma podobne właściwości. Rzepa i rzodkiew różnią się kształtem – rzodkiew jest podłużna niczym wielka marchewka i spokrewniona z rzodkiewką. Rzepa jest natomiast bulwiasta, biała (spójrz na zdjęcie) albo czarna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation