Kuchnia

ziemniaki

Sio-smutki: Delikatne knedliki ziemniaczane
Składniki na 6 dużych kotletów:
4 średnie ziemniaki
2 duże jajka
1 płaska łyżka majonezu
1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
prażona cebulka
olej do smażenia
koperek do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję (w całości, w skórce) do miękkości, jaja na twardo. Gdy wystygną, obieram je, siekam drobno, przekładam do miski i widelcem dusze na jednolitą masę - nie za długo, tyle tylko żeby się połączyły. Dodaję majonez, mieszam,doprawiam solą i pieprzem do smaku, a na końcu dodaję mąkę. Masę dzielę na 6 części, formuję kule. W miseczce mieszam bułkę tartą z prażoną cebulką. Każdą kulę lekko spłaszczam i panieruję w bułce z cebulką, po czym smażę na średnio rozgrzanym oleju. Wystarczy krótkie smażenie- do zrumienienia. Uwaga, kotlety są bardzo delikatne, najlepiej przekładać je na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. Podaję gorące, posypane koperkiem, z porcją gęstej śmietany.
Przepis autorski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation