Kuchnia

imprezowe przekąski

Jajka sakiewki

6 jajek
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
sól, pieprz biały,
oliwa z oliwek
warzywa do dekoracji

Uciąć niewielki kawałek folii spożywczej, środek posmarować oliwą.
Folię włożyć do małej miseczki i wbić jajko
Jajko troszeczkę posolić, szczelnie zakręcić i spiąć spinaczem do woreczków. Sakiewki przypiąć spinaczem do łyżki drewnianej, aby mogły być gotowane w pozycji wiszącej nie dotykając dna garnka. W garnku zagotować wodę, łyżkę z sakiewkami położyć na garnku i gotować 10-12 min. w zależności od wielkości jajka. Jajka mają być ugotowane na twardo. Jajka odwinąć z folii i zostawić do wystygnięcia. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować głębszy półmisek, dowolnie go udekorować, zalać majonezem. Na majonez położyć ozdobnie nacięte sakiewki, posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation