Kuchnia

wege

Faszerowane pomidory
Przepis na pomidory faszerowane tuńczykiem i cukinią posypane płatkami migdałów, które zawsze wcześniej delikatnie prażę w piekarniku lub na suchej patelni. Ważny jest dobór dobrych pomidorów, dojrzałych jędrnych o mocno czerwonym kolorze skórki. Najlepiej, żeby dojrzewały w naturalnych warunkach. Pomidor musi być soczysty, aromatyczny- gwarantuje to smaczny sukces tej przekąski :)


Składniki:

8 dojrzałych pomidorów
1 puszka tuńczyka w oleju (w kawałku)
2 ząbki czosnku
4 łyżki migdałów w płatkach
1 duża cukinia
3 łyżki oliwy z oliwek
½ czerwonej papryczki chili
1 łyżka natki pietruszki
Sól, pieprz


Pomidory umyć, odciąć górną część oraz ewentualnie kawałek spodu tak, aby trzymały równowagę. Wydrążyć pomidory łyżeczką, tak aby ich nie przedziurawić. Posolić delikatnie we wewnątrz i pozostawić odwrócone, żeby wyciekł z nich sok. Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokrojoną w drobną kostkę cukinię podsmażyć na patelni z oliwą, czosnkiem oraz posiekaną papryczką. Dusić przez 3 min, następnie dodać tuńczyka. Posolić i popieprzyć do smaku oraz wyspać posiekaną natkę pietruszki. Wydrążone pomidory napełnić farszem i posypać płatkami migdałów. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Podawać gorące.

Smacznego!


Przepis zaczerpnięty z książki „Mamma Mia".
Autor: Gary Michy
Gary Michy: Faszerowane pomidory
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation