Kuchnia

Kulinarnie

Puszysty sernik z pianką kajmakową
Przepis na masę serową:
750 g bardzo mocno zmielonego twarogu
6 jaj (białka ubite osobno)
50 g masła
1 szklanka mleka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru muscavado
1 szklanka śmietany kremówki
cukier waniliowy

Twaróg ucieramy z masłem, żółtkami, cukrem i mąką. Następnie dodajemy mleko śmietanę i cukier waniliowy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do foremki i pieczemy ok 75-90 minut w 160 stopniach.

Pianka kajmakowa:
1 szklanka śmietany kremówki 36%
3/4 puszki masy kajmakowej
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany

Masę kajmakową łączymy z kwaśną śmietaną. Osobno ubijamy śmietanę kremówkę, po czym dodajemy do kajmaku. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Piankę wylewamy na ostygnięty sernik i wkładamy do lodówki aż masa stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation