Kuchnia

ciasta

Gofry - chrupiące i delikatne - pomysły na desery -

Przetestowałam bardzo dużo przepisów. Ten jest najłatwiejszy i najlepszy :) Znalazłam na gofry.eu, gofrów będzie ok. 10-12
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej 450
2 szklanki mleka (można częściowo zastąpić wodą, lub użyć mleka 0,5%)
2 jaja
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej i sól na gładką masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (ok 3 minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami.
U mnie z cukrem pudrem, truskawkami i musem truskawkowo-śmietankowym (na szklankę truskawek łyżka słodkiej śmietanki, zblendować).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation