Kuchnia

Przepisy

czekoladowe brownie
Brownies
"Czekolada" Jacqueline Bellefontaine

125 g masła
150 g cukru
100 g brązowego cukru
120 g czekolady deserowej
1 łyzka płynnego miodu
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub czekoladowej
75 g mąki
2 łyżki kakao w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Formę posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.

Do rondla o grubym dnie wrzuć masło, dodaj oba rodzaje cukru i czekoladę deserową, wlej miód.
Ogrzewaj powoli, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Jajka utrzyj z esencją waniliową (czekoladową) dodaj masę czekoladową i wymieszaj.

Do masy przesiej mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do formy i piecz ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż wierzch ciasta będzie kruchy, a boki zaczną odstawać od brzegów formy. Środek ciasta powinien pozostać miękki.

Pozostaw do ostygnięcia w formie, następnie pokrój na kwadraty i podawaj.

Smacznego!

Przepis zakłada użycie prostokątnej formy, ja użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation