Kuchnia
Kulinarnie
Moje Wypieki
Puree z kasztanów będzimy wykorzystywać w słodkich wypiekach z ich dodatkiem. Przygotowanie puree jest proste, choć idealne obranie kasztanów nie jest na pewno szybkim zajęciem, a kasztany lubią się łamać... ;-). Aby zaoszczędzić sobie czasu można też kupić je gotowe w puszce, pamiętając, że są dwa rodzaje puree: słodzone i niesłodzone, w zależności od tego, jakie desery lub wypieki planujemy.
Z 1 szklanki kasztanów otrzymamy około 1 szklanki kasztanowego puree.
Składniki:
jadalne kasztany
woda i mleko w jednakowych proporcjach
Kasztany upiec w piekarniku i obrać - tutaj przepis.
Obrane kasztany umieścić w garnku. Zalać wodą i mlekiem (w jednakowych proporcjach: na 500 g kasztanów około 500 ml płynu), do ich przykrycia. Gotować około 30 minut lub dłużej, do miękkości. Podczas gotowania większość płynów powinna odparować, więc trzeba pilnować garnka i nie odchodzić zbyt daleko ;-) by w miarę potrzeby dolać wody.
Po tym czasie miękkie kasztany przełożyć do malaksera i zmiksować do powstania gładkiego puree (jeśli w garnku jest zbyt duża ilość płynu można je odsączyć, ale odsączony płyn należy zachować by w razie potrzeby dodać z powrotem do puree). Puree będzie gęste (dużo bardziej gęste niż dyniowe!), o stałej konsystencji, ale powinno być smarowne, nie twarde i nie suche.
Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić w woreczkach, podzielone na porcje.
Słodkie kasztanowe puree przygotowujemy z cukrem (lub inną substancją słodzącą np. miodem lub syropem klonowym) i wanilią. Do kasztanów, wody i mleka podczas gotowania dodajemy cukier oraz ziarenka z laski wanilii i dodatkowo na czas gotowania dodajemy samą laskę (którą potem usuwamy). Jaką ilość cukru dodać - to zależy już od deseru, jaki planujecie wykonać i od Waszego smaku.
Moje słodkie kasztanowe puree to około 2 - 3 łyżek cukru na 500 g kasztanów i 2 łyżeczki pasty z wanilii. Najczęściej do ciast sporządzam puree bez cukru, słodzę dopiero wypieki lub desery, które mają z puree powstać.
Smacznego :-).
MA==