Kuchnia

Kulinaria

Szarlotka z orzechami:

kruche ciasto -
50 dkg mąki,
30 dkg masła,
15 dkg cukru,
2 żółtka,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany,

masa orzechowa -
30 dkg orzechów,
10 dkg masła,
10 dkg cukru,
2 łyżki miodu

masa jabłkowa -
2 kg jabłek,
kisiel lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
rodzynki

Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić po czym podzielić na 3 równe części.

Orzechy posiekać.

Masło, cukier i miód na masę orzechową podgrzać w rondelku, dodać orzechy i gotować około 5 minut mieszając.

Schłodzone ciasto rozwałkować do wielkości tortownicy i upiec oddzielnie 2 placki. Na ostatni wylać masę orzechową i upiec razem (około 15-20 minut do zarumienienia). Jabłka obrać i starkować na grubych oczkach. Przełożyć do garnka i wymieszać z kisielem w proszku lub mąką ziemniaczaną. Dodać rodzynki i chwilę podgotować wszystko. Jeden z upieczonych kruchych placków przełożyć z powrotem do tortownicy (można wyłożyć jej boki papierem do pieczenia) i rozsmarować na nim połowę jeszcze ciepłej masy jabłkowej. Na jabłka ułożyć drugi placek i ponownie nałożyć warstwę jabłek. Ostatnią warstwę przykryć plackiem z masą orzechową. Zostawić ciasto w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę, ale szarlotka najlepsza będzie na drugi dzień.

Pieczę nad wykonaniem oraz kontrolę jakości sprawowała asystentka Milka ;)
Every Cake You Bake: jabłka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation