Kuchnia

moje

Dietetyczne ciastka owsiane z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
na ok. 10 ciasteczek

1 duże jabłko lub 2 małe
3/4 szklanki płatków owsianych
1 jajo
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu


Jajo wbijam do miski i roztrzepuję widelcem.
Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaję do roztrzepanego jaja, mieszam.
Następnie dodaję miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon, całość ponownie mieszam i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta i formuję płaskie ciasteczka.

Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsuwam je na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation